Domovlesene terase

Lesene terase, sibirski macesen...

Sibirski ali ruski macesen je iglavec, ki mu vsako jesen, preden odpadejo, iglice zlato porumenijo. Je bližnji sorodnik našemu evropskemu macesnu. Videz drevesa se značilno razlikuje od našega macesna po obliki krošnje. Drevo zraste od 25 – 30 m visoko in ima lahko premer debla tudi do 1 m. Največje primerke so našli na Uralu (višina 48 m in premer 360 cm) ter v Mongoliji (višina 49 m in premer 300 cm). Je zelo dolgoživo, našli so primerke, stare 750 let.

Naravno rastišče sibirskega macesna se razteza od zahodne Rusije (blizu finske meje) do porečja Jeniseja v osrednji Sibiriji, in še naprej proti vzhodu do Irkutska. Je drevesna vrsta, ki je odporna na nizke temperature ter ekstremne rastne razmere, raste hitreje kot večina drugih vrst v hladnih področjih, potrebuje le ogromno sončne svetlobe.

Na Finskem in Švedskem sibirski macesen gojijo na plantažah.Les sibirskega macesna se predvsem odlikuje po izredni trajnosti in odpornosti proti glivam in vremenskimi vplivi. V primerjavi z lesovi ostalih iglavcev ima les sibirskega macesna višjo gostoto, srednjo trdoto in relativno višjo trdnost.

Kliknute tukaj in pošljite povpraševanje
ime in priimek
telefon
email
pošlji
 
besedilo